ေခတ္သစ္မီးဖုိေခ်ာင္တုိ္င္းမွာ ေရခဲေသတၱာက မရွိမျဖစ္ အသုံးအေဆာင္ တစ္ခုျဖစ္ပါတယ္။ အစားအစာေတြကုိ ၾကာရွည္ခံေစျပီး အရည္အေသြးကုိ ထိန္းသိမ္းေပးႏုိင္တယ္လုိ႔ ယူဆတဲ့အတြက္ ျဖစ္ပါတယ္။ဒါေပမဲ့ အိမ္ရွင္မ အမ်ားစု မသိၾကတဲ့အေၾကာင္းက တခ်ဳိ႔အစားအေသာက္ေတြကုိ ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္ထားတဲ့အခါမွာ အရသာေျပာင္းသြားတတ္တာကုိပါ။ ပုိေကာင္းတဲ့အရသာကုိ ေျပာင္းသြားတာေတာ့ မဟုတ္ပါဘူး။ ေနာက္ျပီး ေအးခဲထားလုိက္တဲ့အခါမွာ တခ်ိဳ႕အစားအေသာက္ေတြရဲ႕အဟာရဓာတ္အရည္အေသြးကုိ ေလ်ာ့က်ေစျပီး ျမန္ျမန္ပ်က္စီးသြားေစတတ္တာလည္းရွိပါတယ္။ ဒီအစားအစာေတြကေတာ့-
၁)ေဆးဖက္၀င္အပင္မ်ား
ေဆးဖက္၀င္အပင္ငယ္ေတြကို ေရခဲေသတၱာထဲမွာထားတာထက္ ေရျဖည့္ထားတဲ့ ခရားတစ္ခုထဲမွာ ထားတာက ပုိမုိလတ္ဆတ္ျပီး ေဆးဖက္၀င္အစြမ္းေတြကုိ ေလ်ာ့နည္းသြားျခင္းက ကာကြယ္ႏုိင္ပါတယ္။
၂)အသီးအႏွံမ်ား
ေထာပတ္သီး၊ ပန္းသီး၊ ငွက္ေပ်ာသီး၊ ဘယ္ရီသီး၊ မက္မြန္သီး၊ တရုတ္ဆီးသီး စတဲ့အသီးေတြကုိ ေရခဲေသတၱာထဲထည့္ထားတဲ့အခါ အရသာေလ်ာ့ပါးသြားေစပါတယ္။ မစားခင္ နာရီ၀က္ေလာက္အလုိမွာ ထည့္ျပီးစားတာက အေကာင္းဆုံးျဖစ္ပါတယ္။
၃)ေကာ္ဖီ
အေကာင္းဆုံးေကာ္ဖီအရသာကုိ လိုခ်င္ရင္ ေလလုံတဲ့ခြက္ထဲမွာ ထားတာ အေကာင္းဆုံးျဖစ္တဲ့အတြက္ ေရခဲေသတၱာထဲမွာထားရင္ စုိထုိင္းမႈက အရသာေလ်ာ့ပါးေစပါတယ္။
၄)ပ်ားရည္
ေရခဲေသတၱာထဲထည့္ထားတဲ့ ပ်ားရည္က ပ်စ္ခဲသြားျပီး အနံ႔ေရာ အရသာကုိပါ ေလ်ာ့ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ပ်ားရည္ကို ပုံမွန္ အခန္းအပူခ်ိန္ရွိျပီး ေနေရာင္တုိ္က္ရုိက္မက်တဲ့ ေနရာမွာ ထားတာ အေကာင္းဆုံး ျဖစ္ပါတယ္။
၅)ၾကက္သြန္ျဖဴ
ၾကက္သြန္ျဖဴကိုအေအးခန္းထဲမွာ ထားျခင္းက အရသာကုိ ထိခုိက္ေစတဲ့အျပင္ မႈိေပါက္ပြားေစႏုိင္တာေၾကာင့္ သူ႔ရဲ႕ သက္တမ္းကုိပါထိခုိက္ေစပါတယ္။ၾကက္သြန္ျဖဴကုိ ေအးျမျပီး ေမွာင္ရိပ္က်တဲ့ ေနရာမွာ စကၠဴအိတ္နဲ႔ထားတာ အေကာင္းဆုံး ျဖစ္ပါတယ္။
၆)ငရုတ္ေဆာ့စ္မ်ားနဲ႔ အခ်ဥ္ရည္မ်ား
ရွာလကာရည္နဲ႔ တာရွည္ခံေဆးေတြပါတဲ့အတြက္ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ သိမ္းထားဖုိ႔ မလိုပါဘူး။
၇)လက္ဖက္၊သနပ္ အမ်ဳိးမ်ဳိး
တာရွည္ခံေစတဲ့ ဓာတ္အေျမာက္အျမားပါ၀င္ေနတဲ့အတြက္ အေအးခံျပီး ထိန္းသိမ္းထားစရာမလုိပါဘူး။ေလအ၀င္အထြက္ရွိေအာင္ အျပင္မွာထားတာက အေကာင္းဆုံးျဖစ္ပါတယ္။
၈)ေပါင္မုန္႔
ေပါင္မုန္႔ကုိ ေအးခဲထားရင္ အေျခာက္ျမန္သြားေစတဲ့အတြက္ စားမေကာင္းေတာ့ပါဘူး။ေပါင္မုန္႔ကုိ ၄ ရက္ေလာက္ အခန္းအပူခ်ိန္မွာ ထားလုိ႔ရပါတယ္။ဒါေၾကာင့္ လတ္ဆတ္တဲ့ ေပါင္မုန္႔စားခ်င္ရင္ေတာ့ ေၾကာင္အိမ္ထဲမွာ ထားတာ အေကာင္းဆုံးျဖစ္ပါတယ္။
Ref: trend myanmar
ေအာင္ျမင့္ျမတ္(Myanmar Youths)
0 comments:
Post a Comment